Historie HSV Wasmeer

Geschiedenis

GESCHIEDENIS VAN DE HSV WASMEER

De Hilversumse Sportvereniging Wasmeer is opgericht op 1 juli 1995, als gevolg van een fusie van de Sport Vereniging E.M.M.(1915) en de Hilversumse Voetbal en Atletiek Vereniging DONAR (1916).

Op 25 juli 1915 werd aan de St. Annastraat te Hilversum in het gebouw van de
R.K. Werkliedenvereniging de Rooms Katholieke Sport Vereniging Eendracht Maakt Macht opgericht. De leden waren arbeiders en zonder uitzondering afkomstig uit de parochies van de St. Vitus- en de Joseph-Kerk en dat zou tot in de jaren zestig van de vorige eeuw zo blijven. Dan verdwijnt het R.K. uit de naam van de S.V. E.M.M.

In 1949 werd de club uitgebreid met een sectie Handbal en later werden er ook nog secties Tafeltennis en Tennis opgericht. De club was door de jaren heen gevestigd op verschillende locaties, evenwel het meest bekend zijn de velden aan de Oude Amersfoortseweg en het huidige domicilie Sportpark Anna's Hoeve. Op die laatste plek speelde de club sinds augustus 1956 en mede daardoor was de vereniging sterk verbonden met de wijk Hilversum-Oost.

De velden van Sportpark Anna's Hoeve grensden aan de noodwestzijde aan die van DONAR, de club die in 1916 door wat jongelui uit de buurt rond Geuzenweg, Leeghwaterstraat en Hoge Larenseweg is opgericht. Die vereniging speelde sinds 1949 aldaar en was vooral bekend om zijn prestaties op voetbalgebied in de bloeiperiode tussen 1950 en 1980. Bij DONAR werden ook andere sporten beoefend als atletiek, honkbal, tennis en handbal, echter voetbal was toch de voornaamste bezigheid. Ook DONAR was diep geworteld in de wijken Hilversum-Noord en Hilversum-Oost.

Toen beide verenigingen het in de jaren negentig moeilijk hadden het hoofd boven water te houden werd besloten tot een fusie. Een zeer succesvolle fusie want de HSV WASMEER is inmiddels één van de grootste sportverenigingen van Hilversum. Dat succes is vooral te danken aan het respect dat de fusiepartners betoonden voor elkaars historie en omdat de sociale oorsprong welhaast identiek is. Opvattingen, waarden en normen sloten naadloos op elkaar aan.

Sinds 1999 is met verschillende instanties binnen de gemeente Hilversum gesproken over een nieuw clubhuis. In eerste instantie ook met de v.v. de Zebra’s als naaste buur, na het afhaken van die club is de HSV Wasmeer alleen verder gegaan. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een schitterend nieuw clubgebouw, dat in juni 2017 officieël in gebruik werd genomen.

Van die ingebruikname is ook geprofiteerd om het (meer dan) 100 jarig bestaan van de beide oorspronkelijke verenigingen te vieren.

Met de geplande nieuwbouw rondom het complex zIet de toekomst er rooskleurig uit. De verwachting is dat de, veelal jonge, nieuwe bewoners de voorbode zullen zijn van een aanwas van nieuwe leden voor zowel handbal als voetbal.